Stagiaires LFB Wolvega

Algemene informatie
De LFB is een uitdagende stageplek waar je jezelf kan ontwikkelen tot een professionele coach. Als je stagiair of stagiaire bent bij de LFB is het coachen van mensen met een (licht) verstandelijke beperking je belangrijkste taak. Je gaat samen met een ervaringsdeskundige in opleiding werken uit de “STERK-map”. Hierbij help je de ervaringsdeskundige in opleiding zichzelf te ontwikkelen op gebieden zoals: Wie ben ik, oog voor de ander en eigen regie. De LFB maakt hierbij gebruik van wederkerig leren. De ervaringsdeskundigen leren van de stagiaire en andersom.

Naast het werken uit de “STERK-map” krijg je ook nog verschillende andere werkzaamheden. Dit is afhankelijk van de projecten die op dat moment lopen bij de LFB. Je gaat ook bezig met de werkplannen en evaluatiegesprekken van de ervaringsdeskundigen in opleiding. Bij de LFB is creativiteit en eigen initiatief erg belangrijk. De LFB bied stages aan op MBO en HBO niveau.

Bekijk ook onze vacatures voor een stagiair/ stagiaire
Vacature voor een stage voor een MBO student
Vacature voor een stage voor een HBO student

Op dit moment hebben we geen plek meer voor stagiaires


Ervaringen van oud stagiaires

Stefan
Ik zit op het Deltion College te Zwolle. Ik volg daar de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen. Mijn ervaringen bij deze stageplek zijn dat je initiatief moet tonen omdat je zelf je stage opdrachten vorm moet geven. Er zijn genoeg handvatten maar je moet ze wel zelf pakken. Ik kan ook vertellen dat door de sfeer die in de kantoren hangt de dagen voorbij vliegen. Dit komt omdat iedereen wil vertellen wat hij/zij doet en je daar in mee neemt. Er is altijd wel wat te doen en anders krijg je wel een opdracht om te doen.

Wat ik een mooie ervaring vond is dat je samenwerkt met je doelgroep en je ze niet begeleid maar coacht.
Dat je van elkaar leert en over elkaar leert op deze manier bouw je meer een band op met de mensen met wie je samenwerkt. Je leert jezelf ook beter kennen omdat er een soort van spiegel voorgehouden word.
Dit was voor mij een nieuwe ervaring. Dit had ik in mijn andere stages niet zo meegemaakt. Ik raad deze stageplek aan. Dit omdat dit echt wel een toffe plek is om te leren met en van elkaar.

 

Elles    

Ik doe de opleiding maatschappelijke zorg genaamd begeleider specifieke doelgroepen niveau 3. Ik zit nu in mijn examenjaar en hoop dit jaar mijn diploma te behalen. Ik loop drie dagen per week stage bij de LFB. Ik ben erg blij met mijn stageplek. Tijdens mijn eerste stageweek kreeg ik een draaiboek waar informatie instaat over de inwerkperiode voor stagiaires. In dit draaiboek staan duidelijke richtlijnen voor je eerste stageweken. Dit heb ik als zeer prettig ervaren zo wist ik precies waar ik aan toe was.

Tijdens mijn stage coach ik verschillende leerwerkstudenten en ervaringsdeskundigen en werk ik met veel collega’s samen. Elke leerwerkstudent is weer met andere dingen bezig dit geeft veel afwisseling en werkt voor mij prettig. Ik vond het geweldig dat ik mee mocht met verschillende projecten. Je krijgt bij de LFB veel ruimte voor je opdrachten vanuit school. Ze geven je bij de LFB veel verantwoordelijkheid. Eigen ideeën en initiatief wordt hier erg gewaardeerd. Ik vind het een zeer leuke en leerzame stageplek.
De stagebegeleiders besteden veel tijd en aandacht aan mij als student. Ik leer hier om een goede coach te worden. Ik raad de LFB Wolvega aan iedereen aan! Het is echt een leuke en leerzame stageplek.


Siem
Ik begon bij de LFB als stagiaire. 3 dagen in de week in Leeuwarden en 1 dag in Wolvega. In Wolvega kwam ik in een groep mensen terecht die allemaal anders zijn, maar daarom juist goed bij elkaar passen. In Wolvega kreeg ik de opdracht om Scholing & Training op mij te nemen en daarbij werd ik gekoppeld aan Harro, die al veel ervaring heeft met Scholing & Training. In het begin kon ik maar moeilijk op gang komen. Alles aan Scholing & Training was nieuw voor mij. Rietje en Harro hebben mij toen bij de hand genomen en zo zijn we van start gegaan. Het geven van deze trainingen heb ik als enorm leerzaam ervaren. Ik heb op allerlei vlakken dingen geleerd, zoals welke rol ik aanneem als ik een training geef, hoe ga ik interactie aan met de groep, hoe de voorbereiding werkt van een training, en wat voor opdrachten passen bij de thema’s die behandeld worden.

Daarnaast heb ik veel geleerd van de mensen op kantoor, van zowel de coaches als de ervaringsdeskundigen en ook mijn mede stagiaires. Van de coaches Frank en Anne heb ik geleerd hoe je mensen kunt begeleiden door middel van humor. Van Harro en Rietje heb ik geleerd hoe je een training aan een groep mensen geeft. Van mijn mede stagiaires heb ik geleerd hoe je omgaat met verschillende situaties. Van Henk heb ik geleerd dat het leven zo is zoals je het zelf bekijkt. Van Yta heb ik geleerd dat je niet alles tegelijk moet doen,
1 ding tegelijk. En van alle anderen heb ik ook veel geleerd. Al met al wil ik iedereen bedanken voor de vriendelijkheid waarmee ik ontvangen ben, en voor alles wat ik geleerd heb. Ik vond het vooral een gezellige tijd, waarbij we veel gelachen hebben.

 

Mandy   
Van september 2019 tot en met juni 2020 heb ik stage mogen lopen bij LFB Wolvega. Ik kijk ik terug op heel wat leerzame ervaringen. Het mooiste wat ik heb geleerd is gelijkwaardig samenwerken, wederkerig leren en wat eigen regie nu echt is. In de toekomst hoop ik ook andere mensen te kunnen inspireren, om de belangen van mensen met een beperking te behartigen.