24 maart 2021

Interview Andrea Schouw-Naphegyi

Dit is het derde interview van een volger op Twitter die we interviewen.
Deze keer hebben we Andrea Schouw-Naphegyi geïnterviewd.

Wie is de persoon in het echt die ons volgt?
Ik ben expert mensenrechten. Ik zet mezelf als professional en als vrijwilliger in om vorm te geven aan een inclusieve samenleving. Ik ben Hongaarse, opgegroeid in het Hongaarse deel van Roemenië. In 2007 heeft de liefde mijn naar Nederland gebracht. Je kan meer erover lezen wie Andrea is: https://www.nieuwwij.nl/ik-ben-en-en-en-jij/ik-ben-en-en-andrea-schouw-naphegyi/

Kun jij jezelf omschrijven in 3 tot 5 woorden?
Idealist, doorzetter, inclusionist

Waar en hoe woon je?
Ik woon in Leidsche Rijn, een nieuwbouwwijk van Utrecht met mijn man (mijn blonde prins) in een huis met een tuin aan het water.

Wie of wat maakt jou blij, vrolijk en/of positief?
Mijn blonde prins, mijn familieleden en mijn vrienden maken mij blij. In deze periode, vanwege de coronamaatregelen, heb ik met mijn familie en vrienden online contact. Ik mis hen. Maar ik ben blij dat wij op deze manier elkaar kunnen ondersteunen en inspireren. Ik word ook vrolijk van als ik iets voor de mensen om mij heen kan betekenen.

Waarom volg je ons?
Ik ben voorzitter van de vereniging Inclusie Nederland https://www.inclusienederland.nl/. Wij willen met onze activiteiten bewustwording creëren en acties ondernemen zodat ook mensen met een beperking volwaardige leden van de maatschappij worden. Ik volg LFB als belangenbehartiger van mensen met een verstandelijke beperking.

Ben je bekend met het VN-verdrag?
Het VN-verdrag is in 2016 geratificeerd door Nederland. Sinds dan ben ik betrokken bij het opzetten van Lokale Inclusie Agenda’s in diverse gemeenten in Nederland. Ik volg de ontwikkelingen die als vervolg van het VN-verdrag tot stand komen. Op 3 maart 2021 heeft de Europese Commissie de Strategie inzake de rechten van personen met beperking 2021 – 2030 gepresenteerd: https://ec.europa.eu/netherlands/news/drempels-weg-de-eu-rechten-van-een-persoon-met-beperking-moeten-beter-worden-beschermd_nl

Is toegankelijkheid belangrijk voor jou en waarom?
Toegankelijkheid is belangrijk voor mij. Fysieke toegankelijkheid betekent vrijheid. Als de openbare ruimte, gebouwen, vervoer toegankelijk is, heb ik als rolstoelgebruiker geen beperking. Ik kan vrij rollen waar ik naartoe wil. Sociale toegankelijkheid is ook belangrijk voor ieder voor ons. Dat betekent dat je overal welkom bent en dat mensen in jouw omgeving om kunnen gaan met diversiteit.

Wat vind je er van dat LFB al 25 jaar opkomt voor mensen met een beperking?
Ik vind het prachtig dat er een organisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking bestaat. Het bestaan van 25 jaar van LFB betekent doorzettingsvermogen. Het realiseren van een inclusieve samenleving waaraan iedereen optimaal kan deelnemen is een lange adem traject. Wij hebben deze doorzettingskracht nodig.

Hoe wil je dat mensen jou zien, benaderen of behandelen?
Ik wil dat mensen mij als volwaardige lid van de samenleving zien. Dat ik als gelijkwaardige mens wordt benaderd en behandeld. Kijk naar mijn talenten en wat ik wel kan. Vergeet de maatschappelijk norm van wat ‘normaal’ is. Ieder mens is uniek. Je kan meer lezen over wat ik over gelijkwaardigheid denk: https://www.nieuwwij.nl/interview/andrea-schouw-naphegyi-een-normaal-mens-bestaat-niet/

Wat zijn jouw eigenschappen?
Liefdevol, openminded, inspirerend, ambitieus, temperamentvol

Ben je sportief?
Ik houd van bewegen. Hiervoor gebruik ik mijn driewielfits. Als het zwembad in mijn buurt open is, volg ik aquajogging lessen. Yoga sessies thuis horen bij mijn dagelijks programma.

Heb je hobby’s?
Ik ben een natuurliefhebber. Ik vond het prachtig om de bergen te beklimmen in mijn herkomstland. In Nederland geniet ik van het water: een sloot, de zee en meren.

Ga je graag naar de bioscoop of theater?
Ik ben ook een cultuurliefhebber. Dus ik ga graag naar een bioscoop of theater. Ik ging als kind samen met mijn ouders en mijn broer elke zondag naar de Hongaarse opera in mijn stad, Cluj-Napoca in Roemenië. Ik geniet van opera’s en operettes.

Zo ja, welk film of theaterstuk is op dit moment een aanrader?
Ik heb een aanrader. De Hongaarse Opera in Cluj-Napoca heeft samen met de theater vanuit Szolnok, Hongarije een prachtig spektakel op het podium gebracht om afscheid van het jaar 2019 te nemen en 2020 te begroeten. De titel is: Szép város Kolozsvár, oftewel Kolozsvár is een mooie stad: https://www.youtube.com/watch?v=pqOaH0WI2_4&t=264s Kolozsvár is de Hongaarse naam van mijn stad. Als je naar dit spektakel kijkt, je begrijpt iets van mijn temperament 🙂

Ben je liefhebber van de zomer of juist een andere jaargetijde?
Ik ben grote liefhebber van de zomer. Zoals ik het vaak zeg, geef me een zonnestraal en ik ga ook schijnen. Mijn Hongaarse naam Naphegyi betekent Zonneberg. Geen wonder dat ik van de zon en de bergen houd 🙂

Wat is jouw lievelingsstad of is er een land waar je graag komt of nog eens naar toe wil gaan?
Mijn lievelingsstad blijft Kolozsvár. Ik kom ook heel graag in Italië. Ik hou van het landschap, de cultuur, keuken, wijn en hoe zij van het leven genieten. Hun temperament.

Waar mogen ze jou ’s nachts voor wakker maken?
Je mag me ‘s nachts wakker maken als je zegt: kom, het is een inclusieve samenleving waarin je wakker wordt! Of als iemand van mijn familie of vrienden naast mijn bed staat, moet je me zeker wakker maken!

Waar loop je tegen aan zowel persoonlijk als ook in de samenleving?
Als immigrant in Nederland voelde ik mezelf de eerste jaren vaak vernederd. Je zegt wat jouw herkomstland is en je wordt meteen in een ‘doosje’ gestopt. Je krijgt niet de kans om jezelf te laten zien wie je bent. Toen ik rolstoelgebruiker ben geworden, heb ik hetzelfde meegemaakt. Mensen kijken naar mijn rolstoel en ik word in een ander ‘doosje’ gestopt. De samenleving beïnvloedt het beeld dat jij over jezelf hebt. Het heeft best lang geduurd, maar het is gelukt om uit beide ‘doosjes’ uit te stappen. Ik ben een gelijkwaardig mens.

Waarom zit je op Twitter? Of andere sociale media?
Ik zit op sociale media om te kunnen volgen hoe het met mijn vrienden en kennissen in mijn herkomstland gaat. Twitter is voor professionele zaken in mijn nieuw land.

Wat is je doel op sociale media?
Mijn doel op sociale media is om bewustwording rond toegankelijkheid en inclusie te creëren. Dat heb ik bijvoorbeeld in september 2020 gedaan met een twitter bericht: https://twitter.com/NaphegyiA/status/1302687766619262976

Wat zie je graag snel veranderen in Nederland voor jezelf en mensen met een beperking in het algemeen?
Ik wil graag de mentaliteit van mensen zien veranderen. Dat zij de huidige norm van ‘normaal’ loslaten. Het nieuwe ‘normaal’ is diversiteit. Iedereen hoort erbij.

Wat is een grote droom voor jezelf en mensen met een beperking in het algemeen?
Mijn grote droom is dat ik weer de bergen aan het beklimmen ben met mijn blonde prins. Mijn droom voor mensen met een beperking is dat zij zich vrij en gelijkwaardig voelen en hun talenten kunnen inzetten.

Wie of wat bewonder jij of van wie of wat ben jij groot fan?
Ik bewonder de natuur die onzelfzuchtig open staat voor iedereen. Ik ben fan van mensen die belangeloos iets voor elkaar willen betekenen.

Heb je een eigen motivatie-slogan of eigen quote?
Don’t say sorry, do something about it!

Stel: Je mag Minister President Mark Rutte en/of een andere belangrijke politiek persoon ontmoeten, welke vraag of 2 vragen wil jij altijd al aan hen stellen voor zowel jezelf als ook voor mensen met een beperking?
Hoeveel mensen met een beperking zijn er in jouw vriendenkring? Welke initiatieven neem je om met hen kennis te maken en een vriendschap op te bouwen?

Tot slot: Wat is jouw boodschap voor Twitterend Nederland of in het algemeen?
Nederlanders zeggen over zichzelf: ‘Wij zijn altijd een het zeuren.’ Ik moet natuurlijk lachen want ik herken het. Daarom is mijn boodschap: zoek naar en pak de kansen om vanuit een niet gewenste situatie eruit te komen. Streef niet alleen naar het verbeteren van het kwaliteit van jouw eigen leven, maar ook van die van jouw medemens.

Andrea op de dijk