7 september 2022

Maak kennis met de nieuwe coach Sanne Zuijderduin

In dit interview leert u Sanne Zuijderduin kennen. Sanne is sinds 1 juli terug bij LFB STERKplaats Goes, als vaste coach.

Wie ben je?

Ik ben Sanne Zuijderduin en ik woon in Oud-Sabbinge, met een hond en een poes en kippen. Ik ben 54 jaar, en ik heb drie prachtige stiefdochters.

Hoe ben je in contact gekomen met de LFB?

Dat is eigenlijk geregeld door mijn man Wiert Omta. Hij is ooit bij de LFB geweest voor een Prokkelstage, als raadslid. Hij vond dat zo leuk dat hij zei, dat vindt jij vast ook héél leuk. Ik zag toen via Facebook de vacature voor invalcoach, en omdat ik ook al werkte voor stichting Lezen en Schrijven, dacht ik dat is leuk dan kan ik dat erbij doen. Want zo blijf ik toch met andere mensen werken wat ik heel erg leuk vind, in plaats van alleen advieswerk aan gemeente. Dus zo ben ik ooit als invaller bij de LFB begonnen.

Wat vind je van de LFB als organisatie?

Ik vind de LFB als organisatie echt heel erg bijzonder en STERK, omdat ze het voor en door principe, dat je voor én door mensen met een beperking een organisatie opzet, wat écht in alle lagen van de organisatie tot uitdrukking komt. Zoals Joost de Manager is, en Ellis de Directeur, en zo werken wij hier als coach, en ervaringsdeskundige ook écht gelijkwaardig met elkaar samen aan projecten, dit heb ik in mijn werkzame leven nog niet heel vaak gezien. Mensen zeggen wel dat ze gelijkwaardig, respectvol met elkaar samenwerken. Maar toch zit er ook heel vaak een relatie in waar de één dingen leert en de ander weet hoe het moet, terwijl ik het leuk vind om dingen van elkaar te leren.

Waarom wil jij in ons team komen werken?

Dat is ook een beetje een samenloop van omstandigheden, ik was eigenlijk weer terug naar Rotterdam verhuisd en had afscheid genomen van jullie. Maar omdat Wiert ziek werd, en wij terug kwamen in Zeeland, dacht ik ook wat wil ik in Zeeland doen. Ik vond het belangrijk om ook iets te doen waar ik zelf blij van werd. Toen ben ik een keer komen lunchen, dat was natuurlijk heel gezellig. Toen de vacature vrij kwam was ik heel erg blij met de mogelijkheid dat ik terug kon komen.

Als ik aan LFB Goes denk dan denk ik aan…?

Heel veel gezelligheid, humor en lachen met elkaar, maar ook samen hard werken voor goede projecten. Ik vind dat wij ook heel erg goed zijn in eerlijk en open met elkaar samenwerken. Dus als er iets is, of als er iets speelt dan zijn wij heel goed in het vertellen aan elkaar waar je last van hebt, of hoe je het graag anders wilt, en hier weer samen beter uitkomen. Dat vind ik heel erg de STERKplaats Goes.

Welke projecten van LFB Goes vind je interessant?

Als invaller was ik natuurlijk vooral de STERKplaats aan het draaien. En ik heb nog láng niet alle projecten van de LFB leren kennen. Maar op het moment ben ik vooral bezig hoe wij onze gastlessen aan Scalda weer kunnen gaan aanbieden dit schooljaar, en of wij het STERK in Onderwijs project met Scalda beter kunnen gaan vormgeven. Daar heb ik nu heel veel plezier in, de rest ken ik nog niet zo goed, maar dat komt later wel.

Wat hoop je dat jouw werk bij de LFB gaat brengen in jouw toekomst?

Ik werk ook bij de stichting Lezen en Schrijven, daar organiseren wij heel praktisch onderwijs om mensen beter te leren lezen en schrijven, maar ook digitaal vaardiger te leren zijn. Ook met Lezen en Schrijven willen wij dat de overheidsinstellingen praten en schrijven in eenvoudige taal. Dat ligt heel dicht tegen het werk en de missie van de LFB aan. Dus heel stiekem hoop ik dat ik door mijn werk bij stichting Lezen en Schrijven en mijn werk bij de LFB daar een nog betere bijdrage aan te kan leveren. Maar dat is nog een beetje een toekomstdroom.

Heb je nog tips voor andere coaches die bij de LFB willen gaan werken?

Ik hoop dat veel meer mensen ook gaan zien hoe leuk het is, als je gewoon echt vanuit gelijkwaardigheid samen gaat werken. Want dat leer je op school nog niet zo makkelijk. Daarom gun ik iedereen een werkplek bij de LFB want dan leer je dat gewoon in de praktijk. Jullie kunnen heel goed aangeven op wat voor manier je gecoached wil worden, en ik dus vooral op mijn handen moet zitten, lukt jou dat ook een beetje? Nou ik denk dat ik nog een beetje een doener ben, dus meestal doe ik nog best veel uit mezelf. Maar ik stel al wel vaker de vraag, is dat goed? En wij zijn allemaal vertrouwd genoeg met elkaar om elkaar daar feedback op te geven.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik heb geen moment spijt om hier weer aan de slag te zijn. Want werken bij de LFB maakt mij ook wel een beetje blij. Wij zijn blij dat jij er weer bent. Dat vind ik heel fijn om te horen!