3 juni 2021

Podcast over autisme

Thijs Fleer is ervaringsdeskundige in opleiding bij LFB STERKplaats Twente. Thijs maakt al ruim twee jaar een podcast over zijn autisme, de Aut of the… Podcast. Dit keer gaat de podcast van Thijs over orthopedagoog Odette.

Thijs maakt de Aut of the… podcast al ruim twee jaar samen met Odette.
“Odette is Orthopedagoog (ook wel gedragswetenschaper genoemd) en kan dus de theorie vertellen over de dingen die ik in de praktijk meemaak.
Vandaag mocht ik haar interviewen.”

Wie ben je?
Ik ben Odette Hageman en ik ben gedragswetenschapper, al bijna 7 jaar. Ik ben vandaag 32 jaar geworden, ik woon in Arnhem en maak met jou de “Aut of the… podcast”.

Wat doet een gedragswetenschapper?
Een gedragswetenschapper analyseert het gedrag van mensen. Het is een ander woord voor orthopedagoog wat dan weer hetzelfde is als psycholoog, alleen dan voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking.
Als iemand  problemen ervaart met iemand of zichzelf dan kan ik samen met diegene kijken hoe we dat gaan oplossen of in ieder geval beter kunnen maken.

Waarom heb je ja gezegd op de podcast?
Omdat ik dat een heel leuk idee vond!

Waarom vond je het een goed idee?
Natuurlijk omdat ik Orthopedagoog was van jou en zag dat jij ontzettend aan het ‘struggelen’ was met je diagnose autisme. Dit leek mij wel een mooie manier om samen met jou de weg naar acceptatie vorm te geven op een andere manier dan dat we dat normaal deden, want normaal heb je van die werkboeken die je doorworstelt en wij zijn blijkbaar wel een goed ‘setje’ op de podcast.

Waarom ben je niet gestopt toen ik het had geaccepteerd?
Omdat we het doel breder hebben getrokken dan alleen jouw acceptatie en we nu andere mensen kunnen helpen en inspireren.

Wat is er leuk aan het maken van deze podcast?
Om het met jou te maken! Gewoon, want dat vindt ik leuk! Bezig zijn met zo’n onderwerp en dan van je te horen hoe dat dan voor jou is, dat naast een stukje theorie te leggen en dat dan te verwerken in iets wat ook nog leuk is om naar te luisteren. 

Stel we kunnen iedereen interviewen, wie zou je dan nog willen interviewen?
Dan gaan we  in ieder geval Colette de Bruin en Martine Delfos interviewen.
Martine heeft heel veel boeken geschreven over autisme en Colette is van “Geef me de vijf”.
Daarnaast zou ik ook wel graag Filemon Wesselink willen interviewen of iets in die trant in ieder geval een BN’er

Welke aflevering is je favoriet?
Ik vond die van “Brusjes” het leukst om te doen, omdat dat ook heel dichtbij bij mij staat.
Eigenlijk alle laatsten vind ik het leukst, maar dat is meer om dat het praten wat makkelijker gaat tussen ons.
“Als het soepel gaat is dat sowieso al mijn favoriet!”

Welke aflevering mag offline of overnieuw?
Die eerste 3. Centrale coherentie, theorie of mind en executieve functies, omdat ik het idee heb dat die heel saai zijn en ik denk dat we dat nu leuker zullen doen.

Luister je de afleveringen wel eens terug?
ALTIJD!! Soms… omdat ik het irritant vind om mijzelf te horen, maar als ik ze dan terug luister ben ik er wel enthousiast over.

Heb je nog een goede podcast tip?
Zelfspodcast!

Welke podcast app gebruik je zelf?
Gewoon die van Apple.

Wil je nog iets kwijt?
Dat ik echt de leukste partner heb voor de podcast! Shout out naar Thijs!

De “Aut of the… podcast” komt iedere 1e donderdag van de maand online en is te beluisteren via je favoriete podcast app.